Yüzüncü Yılında
Lozan Barış Antlaşması
Yanlış Bilinenler
Lozan ile ilgili tarih bilimine uygun olmayan bazı yanlışlar vardır. Bu yanlışların neler olduğu ile ilgili videolu açıklamaları RÖPORTAJLAR başlığında bulabilirsiniz.
CÜMLE CÜMLE LOZAN İLE İLGLİ YANLIŞ BİLİNENLER
-
Lozan’ın gizli maddeleri vardır. (YANLIŞ)
Dünya devletlerinin gözü önünde ve birçok dünya devletinin çok kalabalık gruplarla yapılan LOZAN ANTLAŞMASININ gizli maddeleri yoktur. Lozan Antlaşması’nın Fransızca, İngilizce, Türkçe metinleri aynıdır.
Bu konuda Cumhurbaşkanlığı açıklama yapmıştır. Bir vatandaş CİMER’e konuyu sormuştur.
Bir vatandaşın CİMER’e Lozan Barış Antlaşmasının gizli maddesiyle ilgili sorduğu soruya 13.04.2022 tarihinde CİMER şu yanıtı verdi:
“Lozan Barış Andlaşmasında gizli maddeler bulunmamakta olup, maden çıkartmamıza engel teşkil eden herhangi bir madde yer almamaktadır. Lozan Barış Andlaşması metnine Bakanlığımızın internet sitesinde bulunan Kaynaklar / Kurucu Andlaşmalar linkinden ulaşabildiği hususunda bilgilerinizi saygılarımla rica ederim.”
2. Lozan Antlaşmasından dolayı Türkiye madenlerini çıkaramamaktadır? (YANLIŞ)
Türkiye, 1923’ten itibaren madenlerini çıkarmakta ve işetmektedir. Türkiye’nin birçok yerinde maden ocakları vardır.
Haritada görüldüğü üzere Türkiye’de birçok maden çıkarılmaktadır.
Konu ile ilgili şu linki de ziyaret edilebilir.
https://www.mta.gov.tr/v3.0/arastirmalar/metalik-maden-arastirmalari
https://www.mta.gov.tr/v3.0/arastirmalar/endustriyel-hammadde-arastirmalari
Türkiye 1935’te Atatürk döneminde Maden Tetkik ve Arama Enstitüsünü kurmuştur.
Yine 1935’te Etibank kurulmuştur.
1941’te Petrol Ofisi kurulmuştur.
Şubat 2023’te yaşadığımız büyük acımız Kahramanmaraş-Gaziantep-Adıyaman-Hatay depreminde basına yansıyan şu haberlere dikkat çekelim:
Bu haberlerde Zonguldak’tan gelen madencilerin deprem bölgesinde birçok can kurtardığı, yaptığı çalışmalarla gönüllerde yer ettiği verilmiştir. Madem Lozan’a göre madenlerimizi çıkarmıyoruz, o zaman bu madenciler nereden geldi? Lozan’a göre madenlerimizi çıkaramıyorsak Türkiye’de madenci olmaması lazım. Ama var… Bu madenciler Zonguldak’ta taşkömürü çıkaran madencilerdir.
https://www.zhaber.com.tr/madenciler-destan-yaziyor-tum-kurumlar-egitilmeli
3. Lozan 100 yıllıktır. 2023’te süresi dolacaktır. (YANLIŞ)
Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923’te imzalanmıştır. Yaklaşık iki yüzyıllık sorunları çözen bir antlaşmadır. Aynı zamanda kurucu antlaşmadır. Kurucu antlaşmaların süresi olmaz. Bir antlaşmanın süresi olursa zaten içine yazar.
Eğer, Lozan Antlaşması 100 yıllık olsa idi 24 Temmuz 2023’te süresinin dolması gerekirdi. Bunun gündeme gelmesi gerekirdi. Fakat böyle bir durum olmadı. 2024 yılı itibarıyla Lozan Antlaşması devam etmektedir. Bu konuyla ilgili RÖPORTAJLAR başlığında akademisyenler de gerekli bilimsel açıklamaları yapmıştır.
4.Ege Adalarını Lozan Antlaşması ile kaybettik. (YANLIŞ)
Lozan 24 Temmuz 1923’te imzalanmıştır. Ege Adaları da burada konuşulmuştur. Fakat Ege Adalarının kaybedilmesi 1912-1913 yıllarına dayanmaktadır.
Öncelikle Rodos ve 12 Ada 1912 Uşi Antlaşması ile Osmanlı Devleti döneminde İTALYA’ya verilmiştir.
Diğer Ege Adaları ise 1912-1913 yıllarındaki Balkan Savaşları sonunda imzalanan antlaşmalarla (1913-Atina Antlaşması) Yunanistan’a bırakılmıştır. Bu dönem de Osmanlı Devleti dönemidir. Padişah V.Mehmet Reşat Dönemi’dir. Lozan Antlaşması’nda ise (1923) daha önceki antlaşmalarda kabul edilen durum onaylanmıştır. Üstüne Bozcaada ve Gökçeada Lozan Antlaşması ile Türkiye’ye bırakılmıştır. Tabii ki gönül ister ki özellikle Türkiye sınırlarına yakın olan adalar Türkiye’nin olsun. Ama bu durum Lozan Antlaşması’nın ve antlaşmayı imzalayanların suçu değildir. Bu durum daha önceki anlaşmaların ve kişilerin omuzlarına yüklenmelidir.
5.Lozan Antlaşması ile sınırlarımız küçüldü. (YANLIŞ)
Lozan Antlaşması’nın harita olarak sınırlarını değerlendirebilmek için 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ve 10 Ağustos 1920’de imzalanan Sevr Anlaşması’ndaki sınırları iyi bilmesi gerekir. Bu sınırları bilmeyen kişiler Osmanlı’nın 17.yüzyılda ulaştığı en geniş sınırları Osmanlı’nın 1918’deki sınırları zannetmektedir ve bazı farklı platformlarda bu haritayı paylaşıp bilgi dezenformasyonu yapmaktadır.
Osmanlı’nın 1920’deki sınırı şu haritadır:
Bu 1920 Sevr Antlaşması haritasıdır. Türklere bırakılan yerler net olarak görülmektedir.
İşte Kurtuluş Savaşı ve sonrasında imzalanan Lozan Antlaşması ile Türkiye’ni sınırları şu şekilde olmuştur:
1923 Lozan Antlaşmasına Göre Türkiye Sınırları
Bu sınırlara 1939 yılında Hatay eklenmiştir.
1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Boğazlar Komisyonu kaldırılmış ve Boğazlardaki Türk egemenliği kesinleşmiştir.





